Βάλσαμο, βαλσαμόχορτο ένα βάλσαμο για τις γυναίκες, αλλά όχι μόνο!


Το βάλσαμο με την λατινική ονομασία του Hypericum perforatum, St John’s Wort στα αγγλικά ή Υπερικό το διάτρητο είναι ένα βότανο το οποίο είναι πολύ χρήσιμο και βέβαια φύεται στην όμορφη χώρα μας, την Ελλάδα. Στην ιατρική είναι χρήσιμο σε αμυχές, εγκαύματα, νευραλγία, κατάθλιψη και στις γυναίκες βοηθάει να έχουν μία όσο γίνεται ανώδυνη περίοδο.

Παλιά πίστευαν ότι είναι αποτρεπτικό της μαγείας.  Σύμφωνα λοιπόν με τους μελετητές του «διαφορετικού» έχει πλανήτη τον ήλιο, στοιχείο τη φωτιά, φύλο αρσενικό, ζώδιο τον Λέοντα και θεότητα τον Μπάλντουρ της βόρειας μυθολογίας. Οι δυνάμεις του ποικίλλουν: υγεία, προστασία, δύναμη, αγάπη, πρόγνωση, ευτυχία. Θεωρείται αν συλλεχθεί μεσοκαλόκαιρο ή σε Παρασκευή και το φορά κανείς κρατά μακριά τις πνευματικές ασθένειες και θεραπεύει την μελαγχολία.

Βέβαια δεν γνωρίζω αν όλα αυτά είναι όντως έτσι, όμως είναι ωραίο να είναι η ζωή μας κάτι άλλο από αυτό που θέλουν «κάποιοι» να είναι. Ως κομπρέσα είναι αποτελεσματικό στις ανοιχτές πληγές. Στην Γερμανία επιβεβαιώθηκε ότι έχει και αντιβακτηριακή δράση. Το έλαιο του, που εξάγεται με εμβάπτιση των ανθών του σε λάδι είναι χρήσιμο σε εξωτερική δράση κατά της νευραλγίας και τους ισχιαλγικούς πόνους. Στα εγκαύματα τα καταπραΰνει  και όταν λαμβάνεται με άδειο στομάχι επουλώνει τα γαστρικά και στομαχικά έλκη. Είναι διουρητικό και συντελεί στην απέκκριση άχρηστων ουσιών από το σώμα. Άρα χάρη σε αυτές του τις ιδιότητες βοηθάει στην ποδάγρα και στην αρθρίτιδα. Τέλος είναι χρήσιμο ως αποχρεμπτικό για τη βροχίτιδα ενώ ηρεμεί το νευρικό σύστημα , κατά της κατάθλιψης και ως ρόφημα καταπραΰνει τους πόνους της περιόδου.

ΟΜΩΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ Η ΧΡΗΣΗ ΟΠΟΙΝΔΗΠΟΤΕ ΒΟΤΑΝΩΝ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΣΤΕ ΕΙΔΙΚΟ.

 

πηγή: Πλήρης οδηγός για τα Βότανα των Michael McIntype, Pamela Michael, Gail Duff, John Stevens

και Cunnigham’s Encyclopedia of magical herbs

Σχολιάστε